PEEK

Polyetheretherketon, oftewel PEEK is eveneens een technische kunststof. Het is één van de beter presterende kunststoffen door zijn specifieke eigenschappen en zijn veelzijdige toepassingen. Dit materiaal is met name geschikt voor toepassingen waaraan hoge eigen zijn gesteld.  Het materiaal is niet alleen verkrijgbaar als plaat maar ook als rondstaf. Polyetheretherketon is echter in een zeer beperkte kleurkeuze (naturel) beschikbaar.

Eigenschappen van PEEK

PEEK heeft als eigenschappen dat het materiaal een uitstekende sterkte, stijfheid en taaiheid heeft bij hoge temperaturen. Daarom is dit kunststof materiaal bijzonder geschikt op plaatsen waar de temperatuur op kan lopen tot wel 250°C. Dit zijn bijvoorbeeld omgevingen waar heet water of stoom wordt gebruikt . In deze omgeving behoudt PEEK zijn fysieke eigenschappen. Met name zijn buig- en treksterkte blijven op hoog niveau. Mede door dit hoge temperatuurbereik is het materiaal steriliseerbaar. Het materiaal is echter niet te buigen of te zetten.

Daarnaast is het materiaal zeer maatvast. Het is uitstekend bestand tegen chemische middelen. Tevens is het materiaal vlamdovend. Naast deze eigenschappen is PEEK ook veilig in gebruik met levensmiddelen (gecertificeerd). Bovendien is het licht in gewicht en heeft geen last van corrosie. Mede hierdoor is het een prima vervanger van metalen onderdelen. Verder neemt het materiaal weinig vocht op. Ook heeft het materiaal een lage wrijvingscoëfficiënt. Bovendien beschikt PEEK over uitstekende elektrisch isolerende  eigenschappen. Dankzij een aantal van deze specifieke eigenschappen is het materiaal geschikt voor zwaar belaste onderdelen.

PEEK toepassingen

Door al deze technische eigenschappen van PEEK is het materiaal veelzijdig toe te passen, met name in de industrie waar hoge eisen worden gesteld aan het materiaal. Het materiaal is uitstekend geschikt voor onderdelen die maatgevoelig zijn, zoals bijvoorbeeld dichtingen in de machine- en apparatenbouw. Tevens wordt deze kunststof materiaal soort veel toegepast in de Verpakking- en Voedingsindustrie, de Medische Industrie, de Lucht- en Ruimtevaart, Defensie, de Automotive industrie en overige industrieën.

Extra

Tot slot is PEEK weliswaar een duurder technische kunststof, maar daar staat tegenover dat het een langere levensduur heeft. En tevens beter bestand is in zware omgevingen.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.