Polycarbonaat

Polycarbonaat

Polycarbonaat is hetzelfde als lexan/lexaan. Dit kunststof materiaal is verkrijgbaar in de heldere, in de bruin of grijs getinte en in de opaal variant. Ook is dit materiaal in verschillende diktes verkrijgbaar.

Eigenschappen van polycarbonaat

Polycarbonaat is licht in gewicht, is taaier dan acrylaat en zal daardoor minder snel scheuren/breken tijdens het bewerken. Tevens heeft polycarbonaat een zeer grote slagvastheid, waardoor het materiaal wel 250 keer sterker is als glas. Een grote slagvastheid betekent echter niet dat deze kunststof krasvast is. De polycarbonaat platen zijn wel UV-bestendig* en daardoor zeer geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Tevens is het materiaal koud zetbaar, warm buigbaar en vrijwel onbreekbaar. Maar het materiaal kan wel iets krimpen/uitzetten en bij de toepassing dient daar rekening mee te worden gehouden. Verder heeft het materiaal uitstekende brandvertragende eigenschappen en is het mechanisch goed te bewerken. Dijko Plastics bewerkt deze kunststof soort door het onder andere te zagen, polijsten, boren, frezen, lijmen, zetten of buigen.

*UV-bestendig:  De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.

Polycarbonaat toepassingen

Door de grote slagvastheid van het materiaal wordt polycarbonaat veel gebruikt als beveiligingsbeglazing. Door de specifieke eigenschappen is het materiaal ook zeer geschikt voor de productie van beschermkappen in de machinebouw. Tevens is het geschikt voor de productie van bootruiten, zowel in de heldere als in de getinte (bruin of grijs) variant. Op de daken van bijvoorbeeld carports of terrasoverkappingen vindt je vooral de polycarbonaat kanaalplaten terug.

Extra

Al met al is polycarbonaat in heel veel branches toepasbaar door de specifieke eigenschappen. Met name de grote slagvastheid van het materiaal is een eigenschap die je terugvindt in oplossingen die “hufterproof” dienen te zijn. Daarnaast heeft dit materiaal het voordeel dat recyclebaar is.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.