Polypropyleen

Polypropyleen

Dit kunststof materiaal wordt naast polypropyleen ook wel polyprop (afgekort PP) genoemd. De beschikbaarheid in kleuren van deze kunststof is echter beperkt. De meest gangbare kleuren van polyprop zijn grijs of naturel.

Eigenschappen van Polypropyleen

PP  heeft een hoge  slagvastheid, is kleurvast en milieuvriendelijk, omdat het goed recyclebaar is. Verder is PP een hard, stijf en sterk product. Daarnaast neemt het materiaal niet/nauwelijks vocht op.  Polyprop kan hoge temperaturen weerstaan (100°), daardoor heeft het materiaal een goede warmte isolerende eigenschap. Bij temperaturen beneden de 0° verlies het materiaal echter zijn sterkte eigenschap. Polyprop blijft drijven op het water, doordat de soortelijke massa laag is. PP mag in de voedingsmiddelenindustrie worden toegepast, dat komt door de bacteriewerende eigenschap van het materiaal. Tevens heeft het materiaal een goede chemische resistentie. Daarentegen wordt het materiaal wel door UV stralen aangetast, waardoor het materiaal niet UV-bestendig* is. Daarnaast heeft polyprop goede mechanische eigenschappen, waardoor het voor vele toepassingen te gebruiken is.

*UV-bestendig:  De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.

Dijko Plastics bewerkt polyprop door gebruik te maken van diverse machines uit ons geavanceerde machinepark. Hiermee bewerkt Dijko Plastics het materiaal tot elk gewenst product.

Polypropyleen toepassingen

Door de goede chemische resistentie wordt dit materiaal veel gebruikt in de chemische industrie. Met name door de bacteriewerende eigenschap is polyprop aan te bevelen op plaatsen waar hygiëne een grote rol speelt. Polyprop is door de diverse mechanische eigenschappen ook prima geschikt voor onderdelen in de machine- en apparatenbouw.

Extra

Zoals gezegd is polypropyleen milieuvriendelijk. Het materiaal is eenvoudig uit het milieu te halen, doordat het blijft drijven in het water. Polypropyleen breekt echter niet af in de natuur, maar is wel 100% recyclebaar. Bijkomend voordeel is dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen bij het recyclen door verhitting.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.