Polystyreen

De platen polystyreen, afgekort PS, zijn in een uitgebreid kleurenpalet verkrijgbaar, in diverse afwerkingen en diktes. Eén van die afwerkingen is de nerfstructuur, deze is aangebracht op één zijde van de plaat. Daarnaast is het materiaal in een matte of glanzende uitvoering verkrijgbaar. Ook is dit materiaal verkrijgbaar in een hoog slagvaste variant. Dit materiaal wordt High Impact Polystyreen (HIPS) genoemd.

Eigenschappen van polystyreen

Polystyreen heeft een grote hardheid, een hoge stijfheid en is tevens relatief licht in gewicht. Deze kunststof is door toevoeging van rubber slagvaster dan glas. Het materiaal neemt nauwelijks vocht op, maar is slecht bestand tegen chemicaliën. Polystyreen is niet UV-bestendig*, omdat de UV straling het materiaal afbreekt en het snel laat verkleuren. Het materiaal is dus niet geschikt voor buitengebruik, maar kan wel worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselindustrie. Zoals de meeste kunststoffen is polystyreen een niet geleider, daardoor kan het uitstekend als isolator voor elektrische installaties dienen. Door zijn eigenschappen is het materiaal prima te zeefdrukken of te beplakken. De glasheldere variant heeft een hoge lichtdoorlatendheid, dat wil zeggen dat het materiaal veel licht doorlaat. Tenslotte ligt de gebruikstemperatuur van polystyreen tussen de -10° tot +70°.

*UV-bestendig:  De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.

Polystyreen heeft goede mechanische eigenschappen, waardoor het materiaal goed te verspanen is. Dijko Plastics bewerkt het materiaal door het te zagen, te frezen, te boren, te buigen en te verlijmen.

Polystyreen toepassingen

Het materiaal is door zijn specifieke eigenschappen uitermate geschikt voor de machine- en apparatenbouw. Denk hierbij aan de diverse soorten behuizingen of beschermkappen. Wanneer het glashelder materiaal aan één zijde ontspiegeld is, wordt dit antireflex genoemd. Dit materiaal wordt veel toegepast in de fotografische industrie, bijvoorbeeld als voorzetplaat voor fotolijsten.

Extra

Niet alleen is polystyreen een veel gebruikt materiaal, maar is het ook uitstekend te recyclen. Door  het ingezamelde materiaal te wassen en daarna te vermalen blijft er een granulaat over.  Deze korrels worden weer hergebruikt in de kunststofindustrie, zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.