POM / Delrin

POM Delrin

Polyoxymethyleen of te wel POM, wordt ook wel Delrin genoemd. Het materiaal is echter in een paar kleuren en verschillende diktes verkrijgbaar. Door zijn specifieke eigenschappen behoort POM tot de technische kunststoffen.

Eigenschappen van POM / Delrin

POM / Delrin beschikt over een hoge mechanische sterkte, stijfheid en hardheid. Dit geldt zowel voor het plaatmateriaal als de volstaf. Het materiaal is een vormvaste kunststof met een lage wrijvingsweerstand, daardoor bezit POM goede glij eigenschappen. Het materiaal is zeer slagvast, met een uitzonderlijke veerkrachtige eigenschap.  Hierdoor is dit kunststof bestand tegen zware stoten. Verder biedt het materiaal een goede  weerstand tegen slijtage, waardoor de onderdelen lang meegaan. Een andere eigenschap van POM is dat het materiaal nauwelijks vocht opneemt. Hierdoor heeft deze kunststof een zeer hoge maatvastheid.

De chemische resistentie is goed te noemen. Tevens is het materiaal goed bestand tegen zowel lage temperaturen (-40°)  als hoge temperaturen (100°). Daardoor is POM goed te steriliseren met stoom. POM is echter niet UV-bestendig*. Daarom raden wij aan om voor buitengebruik zwart POM te gebruiken, omdat de kleur zwart nog het minst beïnvloed wordt door de UV-straling.

*UV-bestendig:  De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.

POM bezit over goede elektrisch isolerende eigenschappen. Dit betekent dat het materiaal geschikt is voor elektrische installaties. Daarnaast is het materiaal uitstekend te verspanen. Dijko Plastics bewerkt dit materiaal tot elk gewenst product en beschikt daarbij over een uitgebreid machinepark.

POM / Delrin toepassingen

Door de technische eigenschappen die POM bezit is het materiaal uitermate geschikt voor de productie van onderdelen. Deze onderdelen worden veel gebruikt in de machine- en apparatenbouw, namelijk ter vervanging van metaal. Denk hierbij ook aan onderdelen die maatgevoelig zijn. Enkele toepassingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld, lagers, scharnierpunten, slijtstrippen. Tot slot is het materiaal niet schadelijk voor de gezondheid. Hierdoor kan het materiaal ook uitstekend worden toegepast in de voedingsindustrie.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.