Geschuimd PVC

De volledige naam van dit kunststof materiaal is polyvinylchloride, afgekort tot PVC.

Bij polyvinylchloride maken we onderscheid in twee soorten materiaal:
– geschuimd PVC
– hard PVC

Het geschuimde materiaal is verkrijgbaar in diverse kleuren en diktes. Het harde materiaal heeft daarentegen een beperkte kleuren keuze.

Eigenschappen van PVC

De geschuimde platen zijn goedkoop, licht van gewicht, flexibel en bovendien uitstekend te bewerken. Tevens is het materiaal zeer geschikt om te schilderen, beplakken of rechtstreeks op te printen.

Het harde polyvinylchloride is daarentegen een stijf en glad materiaal. Het materiaal wordt namelijk geproduceerd zonder weekmakers. Hierdoor wordt hard PVC veel gebruikt in de technische industrie. Het is een relatief zwaar product, maar heeft bijzonder goede elektrisch isolerende eigenschappen. Ook is het materiaal relatief maatvast.

Beide materiaalsoorten zijn daarnaast in de eerste plaats moeilijk ontvlambaar en in de tweede plaats goed bestand tegen veel agressieve stoffen. Door deze goede chemische resistentie wordt PVC ook veel toegepast in de chemische industrie.  PVC is goed bestand tegen vocht, maar de warmtebestendigheid is echter niet groot (70°). Bij lage temperaturen wordt polyvinylchloride bros. Uitzondering hierop is de slagvaste variant.

Dijko Plastics bewerkt polyvinylchloride door het materiaal te zagen, boren, frezen, draaien, buigen en/of  te verlijmen.

PVC toepassingen

Door de eenvoudige eigenschappen wordt het geschuimde materiaal veel gebruikt voor de diverse reclame uitingen in de reclame- en sign industrie, maar ook in de standbouw.

Het harde polyvinylchoride vindt zijn toepassingen in de technische industrie waar maatvastheid een belangrijke rol speelt.  Denk hier bijvoorbeeld aan de isolatie-/vulstroken.

De dunnere heldere variant, de folies snijdt Dijko Plastics op maat als voorzetplaat voor bijvoorbeeld de stoepborden.

Extra

Een aantal voordelen van polyvinylchloride producten is ten eerste de lange levensduur van het materiaal. Ten tweede is het materiaal makkelijk te recyclen. Het materiaal kan dus hergebruikt worden. Het ingezamelde schone kunststof wordt gemalen tot korrels en dient als basis voor nieuwe grondstof. Bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van de gerecyclede PVC pas na een aantal keren recyclen achteruit gaat.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.