Acrylaat

Een andere benaming voor polymethylmethacrylaat oftewel PMMA is perspex, acrylaat of plexiglas. Er zijn twee soorten kunststof acrylaat verkrijgbaar. Ten eerste is er de keuze uit de gegoten kwaliteit. Na het productieproces wordt dit acrylaat uitgegoten tot een vlakke plaat. Hierdoor zit er in het materiaal nagenoeg geen spanning. Hierdoor is het materiaal makkelijker te bewerken. Ten tweede is er de geëxtrudeerde kwaliteit. In tegenstelling tot gegoten acrylaat wordt het geëxtrudeerde acrylaat na het uitgieten nog platter en groter gewalst. De plaat wordt hierdoor dunner en daardoor kwetsbaarder. De wijze waarop de platen geproduceerd worden bepaalt dus het verschil tussen deze twee kwaliteiten.

Dit kunststof materiaal is in een zeer uitgebreid assortiment en in verschillende diktes verkrijgbaar:
– helder
– opaal
– gematteerd
– gekleurd (zowel door en door als translucent)
– gespiegeld

Eigenschappen van plexiglas

Het plexiglas is een (glasheldere) UV-bestendige* kunststof. Daarnaast is het licht van gewicht en wel tot 30 keer sterker dan glas. Ook kan het materiaal iets krimpen/uitzetten. Dit betekent dat hier bij de toepassing rekening mee moet worden gehouden. Plexiglas kan op verschillende manieren bewerkt worden, zoals zagen, polijsten, boren, buigen, frezen, lijmen. Hierdoor is plexiglas te gebruiken voor verschillende toepassingen. Dat heeft alles te maken met de diversiteit van het acrylaat.

*UV-bestendig:  De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.

Plexiglas toepassingen

Van het glasheldere materiaal produceert Dijko Plastics onder andere stofkappen voor zowel de standbouw als de musea. Bovendien is het materiaal uitstekend geschikt voor de productie van winkeldisplays. Ook de reclame industrie maakt veel gebruik van de diverse soorten acrylaat. Zij maakt onder andere veel gebruik van het opaal acrylaat met de diverse lichttransmissies. Te denken valt hierbij aan de verlichtingspanelen in de lichtbakken. Verder worden de diverse (gevel)beletteringen uit het gekleurd acrylaat geproduceerd. Deze verschillende letters en logo’s freest Dijko Plastics met de CNC freesmachine. Door de goede weerbestendigheid van het materiaal is het uitstekend geschikt als balkonafscherming en/of windscherm.  Het gematteerd acrylaat vindt zijn toepassing in de interieurbouw als vervanging van matglas.

Extra

Al met al kent plexiglas zeer veel mogelijkheden om te bewerken. Bovendien wordt acrylaat in tal van branches gebruikt.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.