Wat is het verschil tussen plexiglas en acrylaat?

Wij krijgen vaak de vraag: “Wat is het verschil tussen perspex of plexiglas of acrylaat?”

In het kort komt het erop neer dat er geen verschil is tussen deze genoemde kunststof materialen. Perspex en Plexiglas zijn beide merknamen van acrylaat. De volledige benaming van acrylaat is PolyMethylMethAcrylaat, afgekort tot PMMA.

Voordelen van acrylaat

Een groot voordeel van plexiglas is, dat het materiaal licht van gewicht is. Daarbij is het acrylaat tot wel 30 keer sterker dan glas. Daarnaast bezit het kunststof materiaal een grotere lichtdoorlatendheid ten opzichte van glas. Plexiglas is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Hou er bij de toepassing wel rekening mee dat het materiaal iets kan krimpen/uitzetten en krasgevoelig is.

Daarnaast zit er verschil in de wijze waarop de typen acrylaat geproduceerd worden. Zo kennen we de geëxtrudeerde (XT) en de gegoten (GS) kwaliteit. Door de wijze van produceren zit er minder spanning in de gegoten kwaliteit dan in de geëxtrudeerde kwaliteit. Dit komt de diverse bewerkingen weer ten goede.

Bewerken van acrylaat

Dijko Plastics bewerkt het acrylaat, PMMA, perspex, plexiglas op verschillende manieren. Wij zagen het materiaal op maat, polijsten de randen en boren er gaten in zodat het product opgehangen kan worden. Ook buigen, frezen en verlijmen wij het perspex tot elk gewenst product. Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden, wij staan u graag te woord.

Waar kun je acrylaat voor gebruiken

Omdat plexiglas makkelijk en op vele manieren te bewerken is, kun je het voor veel toepassingen gebruiken. Het glasheldere acrylaat wordt veel toegepast voor bijvoorbeeld vitrines, stofkappen, balieschermen, displays, folderbakjes. De laatste voorbeelden al dan niet in combinatie met gematteerd of gekleurd acrylaat. Het gekleurd acrylaat is er in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Denk hierbij aan de gematteerde of de gespiegelde varianten, maar ook aan de massieve of translucente kleuren. Dit materiaal vindt je onder andere terug in de belettering, decor – en interieurbouw.